“Ik kan iedereen aanraden om na een mazoutlek beroep te doen op Promaz. Ik kon er echt altijd met vragen terecht.” (Maresi D.)
Lekkende mazouttanks en -leidingen komen niet vaak voor, maar ze zijn daarom niet minder lastig. Bovendien kunnen ze ook erg duur uitvallen. Dat ondervond ook de moeder van Maresi, toen ze een lek ontdekte in de leiding die de mazout van de bovengrondse tank naar de stookinstallatie bracht.
Maresi vertelt: “Mijn moeder, broer en ik hebben zoveel mogelijk brandstof proberen op te vangen, maar er was al heel wat stookolie weggelopen en in de bodem gedrongen.”
De sanering
Maresi meldde het lek bij de gemeente en werd doorverwezen naar een bodemsaneringsbedrijf. Dat nam de hele procedure op zich: er werden stalen genomen en omdat de vervuiling heel diep zat, werd de verontreinigde grond afgegraven tot op een diepte van maar liefst 2 meter. De eindfactuur bedroeg ongeveer 30.000 euro, waarvan Maresi, haar moeder en haar broer elk een derde betaalden.
Maresi over de experts van de firma Sweco: “Ik ben heel tevreden over het geleverde werk. Zij hebben de sanering volledig op zich genomen.”
Promaz wordt opgericht
In 2019 kreeg Maresi goed nieuws: ze vernam dat de brandstoffensector het Promaz-fonds aan het oprichten was. Het fonds zou de terugbetaling organiseren van bodemsaneringen, die nodig zijn na lekken in mazouttanks of -leidingen. Het duurde nog tot 2022 voor het fonds operationeel was, maar toen was Maresi er meteen bij om een aanvraag in te dienen.
Maresi: "Je mag zeker niet aarzelen om een aanvraag in te dienen. Ik had gelukkig alle documenten goed bijgehouden.”
Perfecte begeleiding
Er komt best wel wat administratie bij zo’n terugbetaling kijken. Daarom is het goed dat je kunt vertrouwen op Promaz. Zo volgde Mathieu Heytens, projectmanager bij Promaz, Maresi’s dossier helemaal op en begeleidde haar perfect om de terugbetaling te regelen.
Maresi: “In januari hebben we ongeveer 20.000 euro ontvangen via Promaz en onze brandverzekering heeft ongeveer 10.000 euro uitgekeerd.”
Na overlijden
Jammer genoeg overleed Maresi’s moeder voor de uitbetaling plaatsvond, maar het overlijden stond de uitbetaling niet in de weg. Als erfgenamen werden Maresi en haar broer immers eigenaars van de gesaneerde grond. En ondertussen is de woning verkocht, mét gunstig bodemattest.
Hoe kijkt Maresi terug op de hele zaak?
"Zo'n lek is natuurlijk een heel gedoe. Maar de manier waarop alles is afgehandeld, verdient alle lof. Het contact met alle betrokken bedrijven en instanties verliep prima en Promaz zorgde voor uitstekende begeleiding. Ik kon er echt altijd met vragen terecht. Ik kan iedereen aanraden om na een mazoutlek beroep te doen op Promaz. Aarzel niet om een aanvraag in te dienen."
Hebt u ook last van een mazoutlek?
Denkt u ook dat uw bodem verontreinigd is door een mazoutlek, dat afkomstig is van uw verwarmingsinstallatie? Doe dan hier de test. Zo weet u snel of Promaz u kan helpen en welk type aanvraag u moet indienen. Want Promaz doet veel meer dan het terugbetalen van reeds uitgevoerde bodemsaneringen: het fonds kan ook de hele saneringsprocedure van u overnemen. En dat is een hele opluchting!
Hebt u een vraag?
Op www.promaz.be/faq vindt u een antwoord op al uw vragen over een tussenkomst door Promaz, ook specifiek na een overlijden of binnen een nalatenschap.
Let op: aanvragen kunnen maar ingediend worden tot en met 28 februari 2025 en moeten ontvankelijk verklaard worden door het fonds.
Komt u in aanmerking voor hulp?
Doe de test
Hier kunt u een aanvraag indienen: