
"Gelukkig betaalde Promaz de meeste kosten terug." (Judith M.)
Aan het begin van de coronaperiode, in mei 2020, liet Judith uitzonderlijk haar twee tanks van 1.200 liter vullen met mazout.
Judith: "Die tweede tank hadden we al lang niet meer gebruikt, maar vanwege corona en de lage prijzen toen leek het verstandig om extra brandstof in te slaan."
Al snel bleek dat de oude, bovengrondse enkelwandige tank lekte. De meeste stookolie kon worden opvangen, maar een deel sijpelde toch in de bodem. De milieu-inspectie werd ingeschakeld en die was formeel. Judith kreeg twee maanden de tijd om een bodemonderzoek te laten uitvoeren, anders zouden er sancties volgen.
Promaz-fonds
Uit het bodemonderzoek bleek dat er inderdaad sprake was van bodemverontreiniging. Ettelijke kubieke meters grond moesten worden uitgegraven. Er kwam zelfs een stabiliteitsingenieur aan te pas om de stabiliteit van een gemene muur te controleren. Heel veel stress en gedoe dus, om over het kostenplaatje nog te zwijgen. Maar er was ook één lichtpuntje. Op een van de formulieren die Judith kreeg, werd verwezen naar het Promaz-fonds – toen nog in oprichting – dat tussenkomt na bodemverontreiniging door een mazoutlek.
"De bodemsaneringskost was aanzienlijk", herinnert Judith zich. "De eerste drie boringen en de analyse van de stalen kostten me al 2.230 euro. In totaal hebben de werken (inclusief bodemonderzoek en eindrapport) me 12.587 euro gekost."
Judith hield alle relevante documenten zorgvuldig bij en diende bij Promaz een aanvraag in voor een tegemoetkoming. Het dossier werd goedgekeurd en Promaz zorgde voor een terugbetaling van 10.940 euro (de totale kosten min de kost van het onderzoeksverslag en de dossierkost).
Judith: “Dat was een geschenk uit de hemel. Ik had nooit durven hopen dat de meeste kosten vergoed zouden worden.”
Hebt u een vraag?
Op www.promaz.be/faq vindt u een antwoord op al uw vragen over een financiële en/of operationele tussenkomst door Promaz, voor zowel particulieren als bedrijven of instanties.