“Als wij uitleggen dat propere grond het einddoel is, is voor hen alles meestal opgelost.” (Katrien Achten)

Pijltje naar linksTerug

Een lek in een mazouttank of -leiding kan een ingewikkelde zaak zijn. Zo rook het in december 2023 in het landelijke Tremelo plots naar mazout in de buurt van de Raambeek. Wat bleek? Er dreef continu een dunne mazoutfilm op het traag stromende water. Om te achterhalen waar de verontreiniging vandaan kwam, werden de Provincie, de Vlaamse Waterweg en zelfs de Civiele Bescherming erbij gehaald, en natuurlijk ook Tremelo’s milieuschepen Kris Torfs en zijn diensten.

De technische dienst van de gemeente ging op zoek naar de oorsprong van de vervuiling in de Raambeek. Bleek dat die werd veroorzaakt door een lekkende mazouttank naast een huis op zo’n 20 meter van de beek. De mazout was in de grond gedrongen en had zich daar een weg gebaand naar de beek. Natuurlijk was dat gedeelte van de tuin helemaal vervuild geraakt.


Kris Torfs, gemeente Tremelo: “Onze milieudienst is toen te rade gegaan bij gemeentes, die zo’n problematiek al kenden, en zo zijn we bij Promaz terechtgekomen.”


Promaz gaat ervoor 
Omdat veel beken en rivieren onder de bevoegdheid vallen van de Vlaamse Waterwegen en andere instanties, is het niet altijd zo eenvoudig om snel te weten te komen wie verontreinigingen dan moet oplossen.

 

In dit geval bleek de verontreiniging veroorzaakt door een lek in een mazouttank die gebruikt werd voor de verwarming van een woonhuis. Helemaal binnen het takenpakket van Promaz, dus. Het was dan ook logisch dat het fonds zich engageerde om de vervuiling aan te pakken. En omdat de beek naast het huis ook vervuild was, pakte Promaz dat probleem ook prioritair aan.

 

In het tuingedeelte tussen huis en beek werd alle verontreinigde grond – zo’n 656 ton –afgegraven en ook de oever van de beek werd weggehaald. Dat betekende dat Promaz de beek moest laten indammen met stalen damwanden, die in de bodem getrild werden. Na de sanering en het herstellen en versterken van de oever werden die damwanden weer weggehaald.  


Jef Ackx, De Cloedt Environment: “We konden de verontreinigde oever natuurlijk niet blauw-blauw laten. Het indammen van de beek maakt dat dit toch wel een speciale klus was, die de inzet vroeg van zware machines.”


+100.000 euro kosten
Bodemsaneringen kunnen erg duur uitvallen. De aannemer berekende dat de saneringswerken aan tuin en rivieroever alleen al uitkwamen op meer dan 100.000 euro. Daar kwamen dus nog alle andere kosten bovenop – denk aan bodemstudie, voorbereidende werken en afhandeling. Gelukkig heeft de eigenaar ook in dit geval enkel de dossierkosten moeten betalen. Alle andere kosten waren voor rekening van Promaz. Wat een opluchting!


Kris Torfs beaamt: “Het eerste telefoontje dat onze milieudienst vanaf nu doet bij dergelijke gevallen? Da’s naar Promaz. We weten dan dat alles goed opgevolgd wordt en dat onze milieudienst veel steun krijgt om alles goed aan te pakken. Bovendien schakelt Promaz ook onmiddellijk de juiste partners in om tot een oplossing te komen.”


Katrien Achten, projectmanager bij Promaz: “De samenwerking met de milieuambtenaar van Tremelo loopt heel goed. We hebben ondertussen al een aantal extra dossiers gekregen en zij helpt ons goed vooruit, ook bij de procedures die nodig zijn.”


Tom Van Wouwe, Sweco studiebureau: “Als studiebureau contacteert men ons zodra er een verontreiniging is vastgesteld. We bekijken dan de omvang van het probleem en brengen alles in kaart aan de hand van boringen. We checkten soms ook het grondwater en blijven de hele sanering lang verantwoordelijk. We bepalen ook wanneer die is afgerond.”  


Samenwerken met Promaz
Als vertegenwoordiger van de gemeente was Kris Torfs erg te spreken over de samenwerking met Promaz.


Kris Torfs: “Deze zaak heeft ons veel geleerd. Sindsdien zijn we met andere verontreinigingen door een mazoutlek ook meteen naar Promaz gegaan. En we hebben ons communicatieblad gebruikt om de inwoners van Tremelo over Promaz te informeren. Heb je een probleem? Verwittig dan de milieudienst én Promaz. Dan komt alles in orde, zonder onoverkomelijke kosten te maken.”

 

Vermoedt u ook een mazoutlek? 
Bent u bang dat uw bodem ook verontreinigd zou kunnen zijn door een mazoutlek aan uw verwarmingsinstallatie? Doe dan hier de test. U weet dan meteen of Promaz u kan helpen én welk type aanvraag u moet indienen. Want Promaz betaalt niet alleen al uitgevoerde bodemsaneringen terug, het fonds kan ook de hele saneringsprocedure van u overnemen. En dat is een hele opluchting!

 

Hebt u een vraag?

Op www.promaz.be/faq vindt u een antwoord op al uw vragen over een financiële en/of operationele tussenkomst door Promaz, voor zowel particulieren als bedrijven of instanties.

 

Let op: aanvragen kunnen maar ingediend worden tot en met 28 februari 2025 en moeten ontvankelijk verklaard worden door het fonds.

 

Komt u in aanmerking voor hulp?

Doe de test 

 

Hier kunt u een aanvraag indienen:

Aanvraag indienen

Andere artikelsTerug naar overzicht
Komt mijn gezin in aanmerking voor tussenkomst door Promaz?

Wie komt er allemaal in aanmerking voor het Promaz-fonds?

Promaz helpt particulieren, bedrijven én instanties die geconfronteerd worden (of werden) met een bodemverontreiniging na lek in een mazouttank of -leiding. De enige voorwaarde? De mazouttank en leidingen moeten dienen voor de verwarming van personen in een gebouw. 

Lees artikel
Komt mijn gezinswoning of appartementsgebouw in aanmerking voor tussenkomst door Promaz?

Gebouwen met woonfunctie

Gaat het om een mazoutlek met grondverontreiniging bij een gezinswoning of appartementsgebouw? Dan kunt u gerust zijn, want Promaz komt tussen bij de bodemsanering. 

Lees artikel
Komt mijn  school, overheidsgebouw, hotel, ziekenhuis, rusthuis, kantoorgebouw,  religeus gebouw ook in aanmerking voor tussenkomst door Promaz?

Gebouwen zonder woonfunctie

Gaat het om een mazoutlek met grondverontreiniging bij een school, overheidsgebouw, hotel, ziekenhuis, rusthuis, kantoorgebouw of religieus gebouw? Wees gerust: Promaz komt tussen bij de bodemsanering. 

Lees artikel
Wat voor soorten aanvragen tot tussenkomst bodemsanering door het Promaz fonds zijn er?

De verschillende aanvraagtypes

Volgens de situatie waarin u zich bevindt, zijn er meerdere soorten aanvragen mogelijk. Hier vindt u een uitgebreid overzicht van alle aanvraagtypes.

Lees artikel
Uw antwoord niet gevonden?

Geen paniek, u vindt het waarschijnlijk terug in onze FAQ

Vind het antwoord in de FAQ