“Promaz heeft álles geregeld voor mij. Ik ben hen daar heel dankbaar voor.” (Johan VDB)
Een lek in een mazouttank of -leiding kan je leven behoorlijk overhoop halen. Vraag het maar aan veeboer Johan, die in juli 2023 geconfronteerd werd met een lek in de mazouttank die hij gebruikte voor de verwarming van zijn woning. Het lek had op korte tijd niet enkel een zeer zware bodemverontreiniging rond zijn woning veroorzaakt, maar de verontreiniging bedreigde ook de drinkwatervoorziening van de dieren op zijn boerderij.
Johan: "Vaststellen dat je mazouttank ineens helemaal leeg is, dat is niet om mee te lachen.”
Na een warrige aanloop: Promaz!
Johan ging op zoek naar hulp. Zijn mazoutleverancier gaf tips en via via contacteerde hij ook een aannemer. Jammer genoeg liep dat traject vrij snel vast. Gelukkig stuurde Johans verzekering hem uiteindelijk naar Promaz. Zo kwam Mathieu Heytens, projectmanager bij Promaz, in beeld. Hij nam het hele dossier over, waardoor er voor Johan een enorme last van zijn schouders viel.
Mathieu: “Wij zijn eigenlijk een soort ‘ontzorger’. Wij nemen uw probleem over, zorgen ervoor dat het opgelost geraakt en na de werken proberen we ervoor te zorgen dat u daar niks voor hoeft te betalen.”
(G)een kostelijke grap
Johan wist dat bodemsaneringen duur zijn, maar geloofde toch zijn oren niet. Bij aanvang spraken aannemers immers van 25 à 30.000 euro, maar toen de werken eenmaal bezig waren, raamde Promaz de kosten uiteindelijk op ongeveer 100.000 euro. Gelukkig heeft Johan enkel de dossierkosten moeten betalen. Die kwamen neer op 605 euro (incl. btw). Alle andere kosten van de sanering werden door Promaz gedragen. Wat een opluchting!
Promaz maakte er werk van
Johan was ook erg blij dat alles zo vlot verliep. Hij had een heel goede klik met Mathieu, die duidelijk van aanpakken wist en zijn materie door en door kende. Ook de contacten met aannemer en werklieden ervaarde Johan als uiterst positief.
Mathieu: “Een mazouttank vind je vaak heel dicht bij de woning. Daardoor is ook de grond vlak bij het huis het vaakst verontreinigd. Als we dan moeten ontgraven, nemen we stabiliteitsmaatregelen om de fundering van de woning te vrijwaren. Hier ontgraven we bijvoorbeeld in sleuven, die we ‘moten’ noemen.”
Een mooie wederdienst
Nu de saneringswerken achter de rug zijn, beseft Johan nog meer hoe geweldig het is dat Promaz er is om mensen te helpen bij bodemsaneringen na een mazoutlek. Maar hij weet ook uit eigen ervaring dat er nog te veel mensen zijn die het fonds niet kennen. Meedoen in dit promotiefilmpje dat aantoont wat Promaz allemaal doet? Dat deed hij dan ook met veel plezier.
Johan: "Als de mensen niet weten dat Promaz bestaat, dan moet je promotie maken, he. Een filmpje tonen om te laten zien wat ze doen.”
Vermoedt u ook een mazoutlek?
Bent u bang dat uw bodem ook verontreinigd zou kunnen zijn door een mazoutlek aan uw verwarmingsinstallatie? Doe dan hier de test. U weet dan meteen of Promaz u kan helpen én welk type aanvraag u moet indienen. Want Promaz betaalt niet alleen al uitgevoerde bodemsaneringen terug, het fonds kan ook de hele saneringsprocedure van u overnemen. En dat is een hele opluchting!
Hebt u een vraag?
Op www.promaz.be/faq vindt u een antwoord op al uw vragen over een financiële en/of operationele tussenkomst door Promaz, voor zowel particulieren als bedrijven of instanties.
Let op: aanvragen kunnen maar ingediend worden tot en met 28 februari 2025 en moeten ontvankelijk verklaard worden door het fonds.
Komt u in aanmerking voor hulp?
Doe de test
Hier kunt u een aanvraag indienen: